Vegan- of Whey proteïne?
Whey proteïne staat al 30 jaar op nummer 1 bij krachtsporters om spiergroei en -herstel te versnellen. Lange tijd dacht men dat het, in verband met de hoge biologische beschikbaarheid, ook voor de recreatieve sporters het beste was als eiwitaanvulling. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dit echter niet zo te zijn. Men kan er door de hogere inname van de Branched Chain Amino Acids (BCAA’s) zelfs méér overgewicht en diabetes van krijgen, wanneer het op dagen wordt genomen dat men niet heel hard traint.
Eigenlijk is het heel logisch dat het door de krachtsportwereld geadoreerde whey eiwit bij minder sportieve mensen juist een ander anabool effect heeft, namelijk een toename van de vetmassa. Wetenschappers die kijken naar sport en naar het ontstaan van obesitas en welvaartsziekten wijzen de BCAA’s aan als de actieve component, die dus in hoge dosis een extra anabole impuls geeft. Heel gunstig voor spiergroei bij de fanatieke krachtsporter, maar ongunstig bij de gemiddelde recreatieve sporter.
Het advies is in de praktijk dan eigenlijk ook niet zo moeilijk. Prestatiesporters mogen elke dag een whey proteïne. Recreatieve sporters die vooral gezond en slanker willen zijn nemen enkel na een zware training een whey proteïne en op de andere dagen een vegan proteïne.
In onderstaande tabel zie je het verschil in de hoeveelheid BCAA’s per 100 gram van de Fittergy Whey Proteïne en de Fittergy Vegan Protein.
Branched Chain Amino Acids per 100 gram
Aminozuur Leucine Isoleucine Valine |
Fittergy Vegan Protein 5,7 gram 3,2 gram 3,4 gram |
Fittergy Pro Whey Isolate 10,6 gram 5,7 gram 5,3 gram |